Odkrivanje tipičnosti lokalnih vin in jabolčnih vin

Projekt »Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona pridelava fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost« je namenjen izboljšanju skupnih raziskovalnih zmogljivosti in transnacionalnem povezovanju za razvoj tipičnih visokokakovostnih fermentiranih pijač na območju Vipavske doline (Slovenija), Slavonije (Hrvaška), Tikveša (Severna Makedonija) in Hardangerja (Norveška).   

Številka projekta: 2018-1-0682.

Celotna celotnega projekta: 1.500.998,00 evrov.

Prispevek EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation: 1.359.656,00 evrov.

Trajanje projekta: 36 mesecev, od 1. 10. 2020 do 30. 9. 2023. 

Občina Ajdovščina bo sodelovala pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti za povezovanje raziskovalne sfere, proizvajalcev vin in jabolčnih vin, pridelovalcev ter oblikovalcev lokalnih politik. Projekt bo omogočil krepitev raziskovalnih institucij za valorizacijo lokalnih fermentiranih pijač, izmenjavo znanj in dobrih praks s področja proizvodnje vin in jabolčnih vin ter načrtovanje razvoja podeželja. Občina Ajdovščina si bo prizadevala za vključevanje vinarjev Vipavske doline ter krepitev učnega centra Brje.

Pričakovani rezultati projekta so:

-       Skupni trajnostni sistem za valorizacijo in promocijo lokalnih izdelkov z dvema podpornima točkama: Hardanger raziskovalno-razvojnih center jabolčnih vin (Norveška) in Balkanska mreža za senzorično ocenjevanje vin (Slovenija).

-       E-izobraževalna platforma za izmenjavo znanja/dobrih praks ter izvajanje programov vseživljenjskega učenja.

-       Lokalni modeli, zasnovani na pristopu »terroir«, ter prenos dobrih praks med lokalnimi skupnostmi za pripravo programov razvoja podeželja.

Projekt izvaja 9 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške, in sicer:

-       Univerza v Novi Gorici (Lead Partner), Slovenija, 

-       Občina Ajdovščina, Slovenija, 

-       Veleučilište u Požegi, Hrvaška, 

-       Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega, Hrvaška,

-       Tikveš Winery, Severna Makedonija,

-       NIBIO – Norveški inštitut za bioekonomske raziskave, Norveška,

-       Nofima AS, Norveška, 

-       Občina Hardanger, Norveška, 

-       Združenje jabolčnih vinarjev Hardanger, Norveška. 

Projekt “Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost” financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška prek EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in prenosom znanja, ki se navezuje na uporabo pristopa "terroir" za proizvodnjo vina in jabolčnega vina na izbranih območjih Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške.